memandangkan syada dah lamee tak updates ape-ape dalam blog syada , jadi jyeahhh ! masa utk membalas dendam


bahan-bahan yang diperlukan .
Bahan untuk Pastri Rapuh
♥200gm tepung gandum
♥100gm lemak beku
♥4-6 camb air ais
♥1/2 camt garam halus
bahan untuk inti
♥100gm Isi Ayam
♥50gm sayur campur
♥2 biji cendawan butang
♥3 ulas bawang merah
♥2 ulas bawang putih
♥1 biji cili merah
♥2 camb minyak masak
♥1/2 camt garam halus
♥1/2 camt lada sulah
♥1/4 cawan air
♥ 1 biji telu ( untuk di glis )
hee , maafkan syada . syada lupe nak letak cara-cara nak masak dia . ampukan shayeeee

okayy cara-cara nak buat pai ayam macam nieyy . first step kite nak buat doh dulu

♥ayak tepung bersama garam kedalam mangkuk adunan. Masukkan lemak (mentega) kedalam tepung.Gaul ramas tepung dan lemak tadi mengunakkan hujung jari sehingga menjadi roti ehhh , silap menjadi serbuk roti.kemudian buat lubang ditengah dan masukkan air yang telah disukat . gaul dengan sudu besi dan untuk menyatukan adunan tadi . gunakan hujung jari untuk jadikan doh. dah siap jadi doh kan ? ? kite kena kasi dohh tuu rehat selama 10 atau 15 minit .
Okayy sekarang kite nak buat inti pulakkk . get readyy yaww !
♥ Potong isi ayam menjadi dadu . ( make sure dahh basuh tau ) kemudian basuh sayur campur dan toskan . pastuu , hiris hiris bawang merah cendawan dan cili kasi comeyy comeyy . panasakan minyak masak kayy , bukan minyak petrol . dan tumis bawang hingga kuning dan naik bau . kemudian masukkan pula isi ayam , garam , lada sulah dan air , gaul kasi rata . masukkan sayur dan goreng sebentar . kite rasa pulak garam gula dia macam mne . kalau kurang masin kite tambahkan lagi garam , ikut taste kitee.. dan sejukkan
Bile dah sejukk , kitee bolehh masukkan dalam dohh . Tapi tunggu dulu , ade keje sikit yang kite kena buat .♥Okayy bile dohh tuu dahh rehat , kite canaikan dia ( make sure muat muat masuk dalam acuan ) . seingat syada lahh kan , sebelum kite nak masukkan doh yang dah kite canai tuu ke dalam acuan , kite kena sapukan dia dengan planta ( ehh , planta tuu jenamee lahh ) okayy okayy mentega . bile kite dah penuhkan sumee acuan seperti gambar dibawah pastuu kite gliskan dengan kuning telur dan barulahh kite bakar dalam ketuhar dengan suhu 200c atau gas regulo no.6 selama 15-20 minit
bilee dahh siapp *ting tong* bolehhlahh kite makan . urmmmm nyummmy ! itu sajee dari syada . selamat mencuba sayang-sayang sumee

hah , jadi macam nieyy lahh , tapi nieyy gambar syada copy dari google
Okayy syada akan sambung entri seterusnya dengan resepi , tunggu tau

nampak sedap kulit tu..
ReplyDelete